Frågor om menskopp
Jag har flera vänner som hört av sig med frågor, tankar och funderingar om det här med menskopp och jag tänkte att jag kan skriva lite om mina egna erfarenheter och mina egna tankar om menskoppen. Mens är ett av mina favoritsamtalsämnen så har ni fler frågor så kommentera gärna så tar jag det i ett annat inlägg (anonymt såklart, om ni vill det!). 
 
Vill ni läsa inlägget om varför jag valt att använda menskopp så kan ni klicka er vidare här! Do it! Det finns så många fördelar som jag listat där.
 
 
Kanske inte de snyggaste trosorna men absolut de coolaste!
 
Spelar märket någon roll?
Jag har alltså bara provat den jag har och är definitivt ingen expert på olika märken när det kommer till menskoppar, där kan nog många fler mer än vad jag kan! Det skiljer sig troligtvis inte så jättemycket men det som kan skilja sig kan exempelvis vara hur hård/mjuk silikonet är. Detta kan ju göra skillnad i hur lätt man får in den och hur lätt den har att väckla ut sig och framför allt stanna kvar i utveckalt läge. Min är lite av det mjukare silikonet och det funkar för mig, det är ju olika för olika personer! 
 
Hur vet man att menskoppen sitter på plats? Den här piggen, vad ska jag göra med den? 
Menskoppen ska precis som en tampoong inte kännas. Första gången jag testade skavde det en del, och jag fick sätta in den och ta ut den ett flertal gånger innan jag fick till den på rätt plats. Mitt bästa tips är: ha tålamod och testa vid en tidpunkt där du kan ta god tid på dig och inte behöver stressa pga att du ska iväg eller att någon annan stör.
 
Meskoppen har en liten pigg längst ner, denna är INTE till för att dra ut menskoppen med (så som snöret på en tamopng är till för) utan finns där så att du kan rätta till den om den hamnat på sniskan. Jag klippte av min två "steg", dock ett steg i taget så att jag mellan klippen kunde testa och känna efter hur det känns. 
 
Kan den ramla ut om den blir för full? 
För att besvara denna fråga vill jag först förklara hur en menskopp sätts in och hur den "sitter fast/på plats". Den viks ihop (man viker den på längden) och så för man in den som en tampong. Väl inne vecklar den ut sig (ibland får man hjälpa till lite) och ett vakum skapas. Den sitter på plats med hjälp av muskelaturen i slidan. När den blir full börjar den läcka (i alla fall min), precis som en tampong börjar läcka när all uppsugningsförmåga har förbrukas. När jag vet att det kan ske (exempel i början av mensveckan när mensen är riklig) så kompliterar jag med en binda.
 
Men sen vill jag också påpeka att det finns flera olika storlekar på menskoppar. Jag har en liten, anledning till det är att jag var osäker på storlek och för att jag kände att jag testar och ser om det passar mig. Det är lite svårt att veta hur mycket man egentligen blöder, jag hade innan menskoppen svårt att föreställa mig hur mycket blod det rör sig om. Vissa företag som säljer menskoppar har formulär man fyller i och så rekomenderar de en kopp som passar dig och din mens. Hur bra?! Jättebra! 
 
Så svaret på frågan blir nej, den ramlar inte ut om den blir för full. 
 
Det var nog allt för denna gång. Som tidigare sagt är jag ingen expert utan talar utefter mina egna erfarenheter. Har ni några frågor får ni gärna skriva kom bland kommentarerna. 
Erika

Bra inlägg! Jag älskar min menskopp och kommer inte att använda något annat igen! Bra tips med att komplettera med en binda tills en känner sig säker, det gjorde jag också första gångerna jag använde min kopp men nu är jag så bekväm med att använda den och vet att den inte läcker. Jag har den svenska koppen, från www.menskopp.se tycker verkligen att den är hur bra som helst! Den har inte en pigg längst ner utan en kula som inte behövs klippas av, det minskar risken för att det ska skava (som det kan göra med en pigg) och den underlättar när en ska ta ut koppen. :)

Svar: Tack så mycket! Kul att inlägget uppskattas! :) Det får jag kolla upp (alltså med en kula), jag valde att klippa av en bit och känner inte att det skaver som det gjorde den första gången jag testade :)
Alice

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress