Måndag
Jag brukar alltid blogga från datorn men nu orkar jag inte ta fram den så jag ger mobilen och blogg.se’s app ett försök. Idag har jag varit på föreläsning i ett av universitetets nyare byggnader. Salen som mer liknar en teater än en föreläsningssal och där de små borden glider ifrån en hela tiden så att man får sitta med datorn i knät istället. Snyggt är det i alla fall, men inte praktiskt! 
 
Efter föreläsningen påbörjade jag ett grupparbete med min basgrupp och sedan vid tre hade jag auskultation på en gymnasieskola. Riktigt kul att få vara ute ochbse hur lärare arbetar. Hur lektionen inleds, hur de fångar elevernas intresse, hur de säkerställer inlärning och så vidare. Vi (vi var fyra personer) fick även stanna kvar efter och diskutera och ställa frågor. Skulle tycka att vi skulle ha mera nära sammarbeten med skolorna, för man lär sig otroligt mycket av att vara ute! 
 
Sedan var jag hemma en snabbis och packade om och tog pendeltåget hem till pappa. Imorgon åker han och jag till Tyskland för att ställa ut på en mässa där. Ska bli spännande och lärorikt! 
 
 
Ni ser ju! Ska vi se på film eller höra på en föreläsning om läroboksforskning?
 
En annan rolig grej med denna nya byggnad är toaletterna. Eller rolig och rolig, vem valde färgen GRÖN på väggarna och varför? Haha!
 
 
 
tvåtusensjutton

Januari betyder tillbakablick av föregående år. Jag vet att det snart är februari men jag tänker bättre sent än aldrig! Året var upp och ner men jag är nöjd över att jag tog mig ur det med huvudet högt! Låt oss blicka tillbaka och minnas mitt 2017. 

Januari

Började fjärde terminen på lärarprogrammet och läste min tredje termin i svenska. Samtidigt var jag och tre andra generaler för insparken, vilket medförde flera nya bekantskaper och vänner. Insparken avslutades med en sexa (fulsittning). Intensiv men rolig månad!

 Innan insparkens sexa

Februari

Blev en hyfsat lugn period efter en hektisk inspark i januari. Gjorde lite småärenden som hade med insprken att göra, gick promenader i skogen med kameran och tog en välbehövlig paus i Åre. Hade Wilma över en helg och såg William Spetzs show ”Mormor jag vet att du är i himmelen men har du tid en timme?” (så bra! Han är verkligen så talangfull) och sedan gick vi ut på nation.

Fina Åre
 
Promenad i Stabbyskogen 
 
 
Vila <3

Mars

Mars bjöd på semelmys med svenskaklassen, utgång följt av familjemys i Stockholm (det blev en del Stockholmsbesök), blev förkyld och såg Little Jinder på UKK (Uppsala Konsert och Kongress), riktigt bra konsert! Tog en promenad i vårsolen och la mig i solen på en sten och värmde mig. Gjorde första (av fem) tentor i Svenska språket i tid och rum och var på en tentafest med fem (!) andra kursare. Hade moster, mormor och morfar på besök också! 

 Stockholmsbesök och promenad med bästis
 
Little Jinder

April
Åkte ner till Lund för att fira Mathilda (precis som föregående år) och var där en helg. Terrorattentatet på Drottninggatan skedde och jag gick på en lärarsittning samma kväll. Drog till Åre med familjen, började med uppsatsen samtidigt som en annan kurs pågick. Firade min andra valborg i Uppsala och i och med det var Mathilda var på besök. 

En weekend i Lund
 
Fina Mathilda, här på fotoutställning 
 
Favoritplatsen Åre
 
Kvalborg på ÖG och väntan på Little Jinder. Så kallt och fick värma mig med hjälp av en kopp kaffe
 
 
Valborg 

Maj

Favoritmånaden på året! Gjorde min första omtenta i Svenska språken i tid och rum (tenta 2 av 5), skrev på uppsatsen och såg tillsammans med Linda och Martin Hammarby spela match mot Sirius här i Uppsala (bortamatch på hemmaplan) och sedan fyllde jag 23 år.

 

 
 

Juni

Min B-uppsats i svenskan blev inte godkänd men jag tog ett välbehövligt sommarlov och sköt upp den till augusti. Började månaden med att åka med familjen till Karlstad för min sysslings bröllop, kul att träffa den släkten igen! Gick på dejter och kände både besvikelser och lättnader när det inte klaffar som man vill. Jag var rätt mycket ledig och jobbade runt ett pass i veckan. Dagarna spenderades med bästa vännen, på landet med familjen, i Gävle för att se Håkan och en sväng till Ljusdal efter det. Midsommar firades lugnt med mamma, Lasse och mammas kompis på landet.

 Fina Maria och hennes Christoffer
 
Stockholm en somarkväll 
 
Håkan Hellström i Gävle
 
Landet <3 

Juli

Jag gjorde mitt sista pass på boendet för sommaren och började jobba som brevbärare på Postnord Östermalm. Jobbet var energikrävande men roligt och jag kom rätt snabbt in i gänget där. Första veckan hade jag sån träningsvärk att jag knappt kunde gå (kunde inte sitta still i mer än 30 min innan jag var tvungen att röra mig igen för att inte bli alldeles för stel, haha). Hade inte mycket energi över för annat än jobbet. Gick på dejt med en kille och vi båda fick känslorna att vi känt varandra hela livet.

 

 Första dagen som brevbärare
 
Redo för en dejt

Augusti

Vi fortsatte att ses. Det blev middagar på hans balkong, filmkvällar där jag somnade snabbare än snabbast och promenader där vi möttes halvvägs. Kungsholmen gick från att vara en tom stadsdel till att plötsligt bli levande. Jag avslutade jobbet på posten och tillbringade en helg på Mathildas landställe där jag återupptog mitt uppsatsskrivande och sedan var plugget igång. Sista dagarna i Stockholm spenderades pluggandes inför en omtenta i Svenska språket i tid och rum (tenta tre av fem) på Kungliga biblioteket och sedan uppsatsskrivandet som började bli helt färdigt. Jag åkte tillbaka till Uppsala och kände att jag inte ville tillbaka, Stockholm hade nu givit mig ännu en anledning att stanna och jag hade en klump i bröstet. Jag skrev omtentan, opponerade uppsatsen och fick den godkänd, planerade och startade igång insparken med de andra generalerna och påbörjade min femte termin på lärarprogrammet och min första i historia. Jag trivdes och mådde bra. Dock hade jag på känn att jag fått för lite semester men jag bet ihop. 

 Oj, detta gjorde ont att se tillbaka på... 
 
Kursstart! 

September
Insparken fortsatte för att sedan ta slut med en sexa och sedan en gasque i slutet av månaden. Jag åkte till Stockholm så ofta jag kunde och hade en fullspäckad månad med inspark och aktiviteter. Kände stressymptom såsom minnessvårigheter och försökte i den mån det gick att ta det lugnt.

 

 Fyra generaler på sexa! 
 
Johannes, Sandra och Anna. Fan vad vi jobbat hårt! Här på en avslutande gasque på Norrlands nation!

Oktober

Det började kännas tungt. Hade min första salstenta och jag började inse att historia innebär så ofantligt mycket kurslitteratur. Jag kämpade på och trivdes väldigt bra i min nya klass. Jag fick kontakt med Akademiska och fick tid att komma och prata om något som tagit mycket energi under en lång tid. Precis när det kändes som att allt började falla på plats kom samtalet som fick allt att falla. Det var inget någon av oss ville men en lång distans som innebar till medelhavsområdet var inget han trodde på. Jag grät i kassan på ica, i skolan och hemma. Jag grät på tåget på väg till Stockholm och i bilen på väg till landet. Jag började dagarna med att dricka te med honung för det var det enda som gick ner, för att sedan spy upp allt igen några minuter senare. Det som räddade mig var vännerna. Sofie som jag läst svenska med som bjöd hem mig, lät mig sitta i deras kök och prata, gråta och skratta. En annan svenskakursare som dagar innan jag blivit lämnad gått samma samtal till mötes, som varje dag i skolan mötte min blick och frågade hur läget var och som jag gjorde detsamma mot. Även om det var tungt kände jag att jag inte var ensam.

 

Ett krossat hjärta lyckades ta sig ut till landet. Ligga i soffan, ta en promenad i skogen och se solen gå ner mellan öarna. 
 
Fick se Engelsna parken ändra färg

November

Jag gick och såg bandy för första gången (Sirius-Västerås) med Johannes och några av hans kompisar. Åkte till Stockholm och myste med familjen och jobbade. Umgicks med kursare och gick ut en hel del. Fortsatte att stundtals känna mig deppig men hade fokus på en omtenta i antiken. Pluggade till den tillsammans med en kursare och fick bra vardagsrutiner och något att se fram emot (inte tentan utan våra pluggmöten, haha). Gick på en generalfest med alla tidigare generaler, spelade fotboll med Idrottsutskottet för första gången och såg på ännu en bandymatch (denna gång tog Sirius emot Hammarby och jag fick känna mig som hemma med bajenfansen). Mamma och jag fortsatte att arbeta med köket och det började se ut som ett kök. Skrev min fjärde tenta i Svenska språket i tid och rum (4 av 5). Hade ytterst lite inspiration för både foto och blogg…

 
 
 
 

December

Bloggen fortsatte att eka tomt och jag hade lite energi för foto och skrivande. Jag gjorde min femte och sista tenta i Svenska språket i tid och rum och klarade den! En fantastisk känsla! Ibland går det bara inte men nu föll allt på plats (var alltid så nära varje gång!). Annars pluggade jag, umgicks med vänner, gick ut och festade, var på möte med Historiska institutionen, julbord med familjen, lekte julklappslek med uppsalafamiljen, gick på julkonsert framförd av Värmlands nations körs med mamma och fixade med köket. Väl tillbaka i Stockholm inför julen klippte jag mig, jobbade på Åhléns två dagar (via ett bemanningsföretag) och tog sedan ett välförtjänt jullov. Årets sista dagar spenderades i Åre och sedan åkte jag hem i lagom tid för att spendera sista dygnet på 2017 i Uppsala med finaste vännerna.

 

Mamma och jag i Åre
 
Nyårsbild 
 

Ibland blir livet inte riktigt som man har tänkt sig. Ser jag tillbaka på 2017 kommer jag först att tänka på en jobbig höst. Men sedan vandrar tankarna vidare på alla fantastiska människor jag lärt känna, hur bra jag trivs med att läsa historia och kursarna jag har där och på hur jag trivs i Uppsala. Hädanefter kommer jag att tänka på de två insparkarna jag varit med och planerat, på alla trappor jag sprungit i som brevbärare och på hur jag mitt i mitt mörker blir fnittrig inombords. För livet är som det är! Det är tråkigt att något som var en kortare tid av året färgar hela min uppfattning av helheten. Jag vet att det har ekat tomt här på bloggenunder sista delen av året. Anledningarna är många! Inspiration till fotograferande och skrivande har inte funnits, jag har haft mycket plugg och jag har stundtals inte mått bra alls. Att bli dumpad är något av det värsta jag varit med om och jag är så glad över att kunna säga att jag är tillbaka till vardagen igen. Tankarna kan flyga fram och tillbaka men jag har blicken fäst framåt.

Tvåtusenarton. Smakar på ordet. Vad innebär det? Att jag är mer än halvvägs genom min lärarutbildning. Att jag äntligen blir klar med renoveringen av mitt kök. Att jag (förhoppningsvis!) spenderar (jobb)sommaren i Uppsala. Att det kommer att bli ett fantastiskt år!

 

 

 

Solsken
Igår vaknade jag upp till ett strålande väder. Efter frukosten tog jag med kameran och gick mot stan. På vägen hann jag prata med farmor och sedan mormor och morfar i telefon. Väl på stan införskaffade jag mig en ny antennsladd till tvn, min hade lyckats gå sönder så fick kolla på fredagens På spåret på datorn vilket varken var planerat eller roligt... Fick också med mig en vattenflaska i glas, en vit skjorta och en stickad tröja. Sedan tog jag mig i vanlig ordning, i alla fall nuförtiden, upp till slottet för att njuta av solen innan den gick ner och sedan gick gick hem. 
 
De senaste dagarna har varit lite upp och ner, mest ner. Planen igår var nog att möta upp några vänner men när jag satt och redigerade lite bilder kände jag verkligen inte för att lämna min lägenhet. Jag åt en tidig middag och spenderade kvällen med att kolla på Vänner och sedan The Crown. Fan vilken bra serie den sistnämnda är! Det är en orginalserie från Netflix om det brittiska kungahuset och den blir bara bättre och bättre! Sen gillar jag ju verkligen skådespelaren Matt Smith. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag ska jag försöka få lite pluggsaker gjorda och sedan kommer troligtvis min mamma på besök! Hon såg nämligen att jag hade bakat igårkväll och bjöd in sig själv på fika, haha! Det märks att vi är släkt!